пʼятниця, 24 лютого 2017 р.

Свято Масляна прийшло до нас з давніх язичницьких часів. Існує кілька назв урочистості, приміром, Сирна седмиця або Сирний тиждень, Масниця але нам звичніше все ж слово "масляна". Свято приурочене до проводів зими та зустрічі довгоочікуваної весни.
Масляна - це яскраве веселе свято, яке покликане проганяти зиму і весну закликати, пробуджує природу і сонячне тепло. Люди з давніх часів порівнювали весну з новим  життям, славили Сонце, яке давало настрій і щастя всьому живому. Саме в честь сонця, господині пекли солодкі коржі, а пізніше із заквашеного тіста навчилися робити млинці.
Це блюдо наші предки встановили своєрідним символом Сонця, адже вони такі ж круглі, жовті, теплі. Коли вони куштували ароматні страви, то вірили, що з'їдають часточку тепла і могутності цієї яскравої планети.
Свято Масляної зустріли і учні 1 класу Садківської школи. До свята учні та їх батьки готувалися заздалегідь. Мами напекли смачних млинців з різними начинками. Класний керівник 1 класу – Галина Олексіївна Дубова, розповіла учням про історію виникнення свята, традиції та звичаї святкування. Учні розповідали вітальні вірші до свята Масляної, відгадували загадки та грали в млинну  вікторину.

Масляна до нас прийшла,
Радість людям принесла,
Ну а ми прийдем з млинцями,
Зустрічати свято з вами!
 *****
Нехай у вашому домі вирує весна,
 Усім ми сьогодні бажаємо добра!
 Різних млинців бажаємо скуштувати,
 Запрошуємо святкувати разом з нами!

Немає коментарів:

Дописати коментар