вівторок, 21 лютого 2023 р.

Мова нас єднає

Сьогодні, 21 лютого, мільйони людей у всьому світі відзначають Міжнародний день рідної мови.
День рідної мови вперше був проголошений ЮНЕСКО в 1999 році. Він покликаний привернути увагу до важливості навчання рідної мови та збереження всіх мов, якими розмовляють у країні чи регіоні.
Сьогодні у світі існує приблизно 6 тис. мов, 43% з них знаходяться під загрозою зникнення через глобалізацію та зростання міграції. Зокрема, лише в Європі під загрозою перебувають 30 мов, 13 із яких – на межі зникнення.
Українську мову знають та використовують приблизно 50 млн людей у всьому світі. Вона зазнала чимало випробувань за свою історію. Її забороняли імперські та диктаторські режими, які прирівнювали українську до діалекту чи говірки. Однак попри перешкоди, українська мова досі активно розвивається і міцно вкорінена в свідомості українців.
Після 24 лютого 2022 року багато українців свідомо перейшли на рідну мову.
Щороку 21 лютого в Садківському ліцеї класними керівниками проводяться виховні заходи для учнів 1-11 класів присвячені Міжнародному дню рідної мови під гаслом: "Мова нас єднає". Проведені заходи підпорядковані єдиній виховній меті: шанувати, розвивати та поширювати українське слово, дбати про красу і багатство української мови.

Немає коментарів:

Дописати коментар